تغییر رنگ زبان نشانه چیست؟

علت سفیدی زبان، تغییر رنگ زبان و احساس سوزش روی زبان

زبان در حالت طبیعی و در حالتی که هیچ آسیبی از دندان‌ها به آن وارد نشود به رنگ طبیعی عضلانی است. زبان انسان محل زندگی بیش از 600 نوع باکتری است که هر نوع تغییر رنگ در سطح زبان دارای منشا تغییرات درونی بدن می‌باشد و باید به آن توجه شود. تغییرات در رنگ زبان یک مسئله بسیار مهم برای هر فرد است که به طور مثال علت سفیدی زبان مربوط به بهداشت دهان و دندان است.

عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باعث می‌شود تا ذرات غذایی و باکتری ها در میان پاپیلاهای برجسته زبان گیر کنند و عدم تمیز کردن زبان نیز ذرات غذایی را روی هم انباشته می‌کند و باکتری‌هایی روی سطح آن به وجود می آورد. تغییر رنگ زبان نشانه‌هایی از سلامت داخلی بدن است که از اهمیت بالایی برخوردار است، در ادامه دلایل تغییر رنگ زبان سفیدی زبان را توسط متخصص بیماری های دهان مورد بررسی قرار می‌دهیم، با ما همراه باشید.

تغییر رنگ زبان به رنگ قرمز

رنگ زبان سالم به رنگ صورتی و پوششی سفید رنگ است. اما این تغییر رنگ از صورتی به قرمز و مخاط براق نشانه عدم وجود کافی ویتامین B12 و آهن در بدن است. کمبود این ویتامین‌ها به مراتب باعث صاف شدن سطح زبان و از بین رفتن پرزهای روی زبان می‌شود. اگر به این نشانه ها توجه نشود به مرور زبان فرد هنگام خوردن غذاها و نوشیدنی‌های داغ دچار درد شدید زبانی خواهد شد. توصیه می‌شود بعد از مشاهده این تغییرات و مشاهده تغییر رنگ زبان به متخصص بیماری های دهان مراجعه کند.

زبان قهوه ای رنگ، پرزهای قهوه ای روی زبان

مشاهده پرزهای قهوه ای روی زبان نشانه رعایت نادرست بهداشت دهان و دندان است. عدم استفاده از مسواک زبان، استعمال دخانیات، نوشیدن زیاد قهوه یا چای موجب به وجود آمدن لایه‌های قهوه ای رنگ بر روی زبان می‌شود. تغییر رنگ زبان به رنگ زرد یا قهوه ای موجب به وجود آمدن بوی نامطبوع در دهان و اختلال در حس چشایی می‌شود. برای جلوگیری از به وجود آمدن این اختلال به طور روزانه و مرتب از مسواک زبان استفاده کنید و میزان مصرف چای و قهوه را کاهش دهید.

دانه های سفید روزی زبان، علت سفیدی زبان در بزرگسالان

علائم دانه های سفید روی زبان و سفید شدن زبان نشانه بیمای کاندیدیازیس است. این بیماری از انواع بیماری‌های دهان می‌باشد. در برخی شرایط علت سفیدی زبان در بزرگسالان دیابت، سیستم ایمنی ضعیف، فشار خون و مصرف آنتی بیوتیک ها است. با مشاهده نشانه های برفک دهان حتما به متخصص بیماری های دهان مراجعه کنید.

ترک روی زبان یا وجود شیار روی زبان

ایجاد ترک روی زبان ممکن است دلایل متفاوتی داشته باشد. اختلال در گوارش، اختلال در روده های بزرگ و کوچک، اختلال در کارکرد معده و یا عدم دریافت میزان کافی ویتامین B می‌تواند از دلایل تغییر رنگ زبان و ترک زبان یا پیری زبان باشد. اختلال ترک و چین و چروک روی زبان در حالت عادی بی خطر است اما با رعایت نادرست بهداشت دهان و دندان باعث به وجود آمدن عفونت های قارچی در این ناحیه همراه با درد و سوزش می‌شود. با مراجعه به متخصص بیماری های دهان و تجویز داروهای مخصوص می‌توانید این بیماری را درمان کنید.

لکه های قرمز یا تاول روی زبان

در مواقعی که تاول های گوشتی قرمز رنگ روی زبان مشاهده شد زنگ خطری از نشانه بیماری‌های جدی است. اغلب نشانه‌های ایجاد تاول روی زبان ممکن است با سرطان زبان مرتبط باشند. این اختلال به مرور در سطح کلی زبان پخش می‌شود. این بیماری به مرور زبان باعث رشد و ایجاد تومور روی زبان خواهد شد. در صورت مشاهده نشانه هایی مثل تاول گوشتی روی زبان همراه با حس درد حتما به متخصص ضایعات دهان مراجعه کنید

احساس سوزش زبان

در این اختلال لایه زرد رنگ نازکی روی زبان تشکیل می‌شود که یکی از دلایل آن نارسایی گوارشی است. همچنین این احساس سوزش زبان بر اثر تغییرات هورمونی در بانوانی که در دوران یائستگی قرار دارند نیز ایجاد شده است. بعضی وقت‌ها این لایه زرد رنگ روی زبان بر اثر استفاده از خمیردندان هایی که در فرد باعث ایجاد آلرژی می‌شوند نیز ایجاد می‌شود.

علت سفیدی زبان یا تغییر رنگ زبان در طب سنتی

در طب سنتی علت سفید شدن زبان مصرف غذاهای سرد و نشانه سرد شدن معده است. از این رو ممکن است اطرافیان برای درمان آن راهکار درمان خانگی سفیدی زبان را پیشنهاد دهند. از درمان استفاده از نمک دریایی و روغن آویشن گرفته تا گیاهان عطاری ماننده پونه کوهی برای سفیدی زبان یا استفاده از جوش شیری یا تخم گشنیز برای درمان تغییر رنگ زبان. در این شرایط بهتر است در اولین فرصت و قبل از شروع درمان خانگی به پزشک متخصص بیماری های دهان مراجعه کرده و با استفاده از توصیه مناسب و درمان اصولی مانع از ایجاد بیماری دیگر زبان و یا بدترشدن اوضاع زبان خود شوید.

زخم های دردناک روی زبان

به وجود آمدن زخم هایی روی زبان و التهاب زبان که با درد همراه هستند از علائم ابتلا به برفک دهانی است. تغییر رنگ زبان و زخم دردناک روی زبان در کودکان یکی از علائم شایع در این سنین است، اما امکان رخ دادن آن در بزرگسالان حدود 20% است. دلیل به وجود آمدن زخم دردناک روی زبان، سیستم ایمنی ضعیف و استرس است. به محض مشاهده تغییر رنگ زبان و احساس درد روی زبان حتما به متخصص بیماری های دهان مراجعه کنید.

در کلینیک دندانپزشکی سبز توسط بهترین متخصص بیماری های دهان دکتر علی لطفی عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی متخصص پاتولوژی (آسیب شناسی) دهان فک و صورت معاینه و انواع بیماری های دهان و ضایعات دهان فک و صورت را به سرعت شناسایی و درمان کنید تا از مشکلات جدی تر در آینده پیشگیری کنید.

مطالب بیشتر

برای نوبت دهی فرم زیر را تکمیل کنید:



    5 دیدگاه برای “تغییر رنگ زبان نشانه چیست؟

    1. رامین گفته:

      سلام من دو سه سال زبون جرم میگیر جوری که باید هر شب با لبهای چاقو درشون بیارم لبهای زبونم حالت جوش یا سوختی زبان میزنه

      • بهار یعقوبی گفته:

        سلام. وقت بخیر?
        دیدگاه شما دریافت شد و در حال پیگیری است.
        از اینکه صبورانه منتظر پاسخ دهی پزشک مربوطه هستین ممنونیم.
        در چند روز آینده با مراجعه مجدد به همین صفحه پاسخ خود را میتوانید مشاهده کنید???

      • بهار یعقوبی گفته:

        پاسخ پزشک متخصص آسیب شناسی بیماری های دهان، فک و صورت :
        سلام وقت بخیر
        احتمالا منظور شما (زبان باردار) هست که به علت تجمع مواد غذایی و باکتری های دهان لابه لای پرزهای چشایی به وجود میاد و باید با وسیله ی مخصوص تمیز کردن زبان که میتونید از داروخانه تهیه کنید زبانتون رو تمیز کنید.
        در مورد جوش و احساس سوزش هم بهتره معاینه بشید.

    2. فاطمه گفته:

      یبا سلام من دوماه زبانم سفید شده ولی هیچ عارضه دیگری نداشتم تا دوهفته پیش که کمی سوزش زبان دارم البته درمانهای خانگی را از روز اول مثل اب نمک وجوش شیرین راانجام میدهم ابته من هیچوقت از دهانشویه استفاده نمیکردم اما زبانم همچنان سفید هست راهکار چیه لطفن راهنماییم کنید

      • بهار یعقوبی گفته:

        سلام. وقت بخیر?
        دیدگاه شما دریافت شد و در حال پیگیری است.
        از اینکه صبورانه منتظر پاسخ دهی پزشک مربوطه هستین ممنونیم.
        در چند روز آینده با مراجعه مجدد به همین صفحه پاسخ خود را میتوانید مشاهده کنید???

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *