به مرتب بودن دندان های خود چقدر اهمیت میدهید؟ آیا میدانستید که دندان های سالم و مرتب علاوه بر اینکه ظاهر زیبایی در لبخند شما ایجاد میکنند، تاثیر مستقیمی در سلامتی شما نیز دارند!؟ مرتب شدن دندان های بهم ریخته با درمان ارتودنسی انجام میشود. این درمان یکی از شاخه های تخصصی در دندانپزشکی است که به درمان اصولی مرتب شدن دندان ها و برطرف کردن ناهنجاری های فکی مثل جلو بودن فک یا عقب بودن فک میپردازد.
دندان بهم ریخته علاوه بر اینکه ظاهر ناخوشایندی برای لبخند ایجاد میکنند میتواند باعث کاهش اعتماد به نفس در فرد شود و همچنین سلامتی دیگر دندان ها را به خطر بیندازند و موجب پوسیدگی آن ها شوند. اگر دندان های بهم ریخته ای دارید و قصد شروع درمان ارتودنسی برای مرتب شدن دندان ها را دارید در ادامه روش های این درمان را برایتان توضیح میدهیم تا بیشتر با آنها آشنا شوید.
در کلینیک دندانپزشکی سبز، میتوانید با متخصص ارتودنسی در شرق تهران ویزیت شده و انواع درمان های تخصصی را با پیشرفته ترین روش ها و تجهیزات درمانی از صفر تا صد انجام دهید.
ارتودنسی دندان مناسب چه نوع شرایط دندانی است ؟
این روش درمانی باعث زیبایی لبخند و مرتب شدن دندان ها میشود، اما جنبه بهبود عملکرد و سلامت دندان و فک، نکات مهمتری در روند انجام این درمان هستند. ارتودنسی باعث اصلاح مشکلاتی با شرایط زیر خواهد شد :
- بستن فاصله های بین دندانی
- تراز شدن و هماهنگی لبه دندان ها و تطابق صحیح دندانها روی یکدیگر
- برطرف شدن کجی دندان ها
- بهبود تکلم و بهبود عملکرد دندان ها هنگام جویدن
- بهبود سلامت لثه و دندان ها
- جلوگیری که ساییده شدن دندان ها
- اصلاح و بهبود طرح لبخند
دندان های بهم ریخته بعد از مرتب شدن، طول عمر طولانی تری دارند و رسیدگی به بهداشت و سلامت آنها آسان تر صورت میگیرد. با مراجعه به کلینیک سبز برای انجام ارتودنسی در نارمک فرم نوبت دهی انتهای مقاله را تکمیل کنید.
راهنمای کامل برای شروع درمان ارتودنسی
قطعا تصمیم برای انجام درمان ارتودنسی گام مهم و بزرگی در جهت بهبود وضعیت ظاهر و سلامت دندان هاست که باید با انتخاب صحیح دندانپزشک متخصص ارتودنسی و در مرکز تخصصی دندانپزشکی انجام شود. در این میان تشخیص نوع و روش مورد نیاز برای دندان های شما با هر نوع شدت و میزان بهم ریختگی، بر عهده پزشک متخصص ارتودنسی است. متخصص ارتودنسی بعد از بررسی کامل دندان ها، شرایط فک، صورت، سن و دیگر معیارهای مخصوص به این درمان نوع روش ارتودنسی را برای شما توضیح داده و با طی کردن مراحل اولیه قبل از شروع ارتودنسی، درمان شما آغاز میشود. مراحل ارتودنسی دندان به صورت است :
- ویزیت و ارزیابی دندان ها توسط متخصص : اولین قدیم برای شروع درمان، ویزیت با پزشک متخصص است. در مرحله اول تمامی مشکلات دندان ها، میزان بهم ریختگی و نحوه بسته شدن فک به طور کامل مورد بررسی پزشک متخصص قرار میگیرد. این فرآیند لازمه شروع درمان است.
- انتخاب روش مناسب : در این مرحله بر اساس شرایط دهان و دندان شما، روش مناسب ارتودنسی به طور کامل مشخص میشود.
- تهیه تصاویر رادیوگرافی و فتوگرافی دندان: قبل از شروع درمان باید تصاویر رادیوگرافی از دندان که نشان دهنده میزان پوسیدگی و آسیب های دندانی است گرفته شود تا قبل از شروع ارتودنسی، درمان های اورژانسی دندانپزشکی برای هر دندان آسیب دیده انجام شود. عکس رادیوگرافی دندان (لترال سفالومتری، عکس OPG) به طور کامل آناتومی دندان ها و نحوه بسته شدن دو فک روی یکدیگر را مشخص میکند. بعد از آن نوبت میرسد به تهیه عکس های فتوگرافی از دندان ها و نیم رخ چهره که شامل عکس های داخل دهانی و از نمای کلی دندان ها از زوایای مختلف و همچنین عکس های خارج دهانی از چهره و دیگر زوایای مختلف آن میشود. عکس های قبل و بعد برای این درمان باید به طور کامل گرفته شود زیرا مشخص کننده روند درمان، میزان جا به جایی و حرکت دندان ها و فک است که باید در پرونده پزشکی قرار داده شود.
- بررسی هزینه ها و بیمه : هزینه این درمان و اینکه مرکز درمانی مورد نظر، طرف قرارداد بیمه شما خواهد بود یا خیر … در مرحله پرداخت هزینه ی درمان شما مشخص خواهد شد.
- شروع درمان : در این روند برنامه لازم جهت نوع درمان و چکاپ دندان ها توسط متخصص مشخص میشود. براکت ها روی دندان شما قرار میگیرند و بعد از اینکه درمان شما انجام شد، با دستیار و پزشک جهت مراجعه ماهانه و بررسی روند انجام درمان هماهنگی های لازم انجام میشود.
- آموزش مراقبت های پس از درمان : مرحله ی مشخص کردن نوع برنامه غذایی، خوراکی هایی که میتوانید مصرف کنید و یا ممنوعیت مصرف غذاهایی که ممکن است به براکت یا دستگاه ارتودنسی آسیب وارد کند به طور کامل به شما توضیح داده میشود.
- پایان درمان و برداشتن ارتودنسی و نصب ریتینر : در این مرحله پزشک بعد از دستیابی به نتیجه مورد نظر تصمیم به اتمام درمان شما گرفته و براکت های روی دندان را برمیدارد. بعد از برداشتن براکت ها بنا به تشخیص متخصص در صورتی که نیاز به استفاده از پلاک یا ریتینر باشد با قالبگیری برای پلاک ارتودنسی یا نصب ریتینر پشت دندان ها، درمان شما تمام میشود.
در کلینیک دندانپزشکی سبز میتوانید با این راهنما از برنامه درمان خود، از اولین مرحله ویزیت و شروع درمان تا باز کردن براکت های ارتودنسی و اتمام دوره درمان پیگیری کنید و در طول مدت زمان درمان توسط بهترین متخصص ارتودنسی در رسالت شاهد روند تغییرات و مرتب شدن دندان های خود باشید.
انواع روش های ارتودنسی و انتخاب بهترین روش
روش های انجام ارتودنسی، بسته به میزان بهم ریختگی دندان ها و شرایط فکی در هر فرد با روش های متفاوتی انجام میشود. شرایط دهانی و بهم ریختگی دندان ها در همه افراد یکسان نیست، اما این درمان باعث خروجی یک نتیجه مطلوب خواهد شد و آن هم بهبود سلامت و زیبایی دندان ها و فک است. این درمان دارای روش های متفاوتی است که موارد زیر هستند:
- ثابت
- متحرک
- نامرئی
- دیمون
- لینگوال
ثابت : یکی از روش های متداول، ارتودنسی ثابت است که مناسب دندان های بهم ریخته با شرایط پیچیده است. هرچقد میزان بهم ریختگی دندان ها بیشتر باشد مدت زمان استفاده از ارتودنسی ثابت طولانی تر خواهد بود. در این روش براکت های فلزی روی دندان ها چسبانده میشوند. برخی افراد ممکن است دچار بهم ریختگی دندانی در یک فک باشند که ارتودنسی ثابت برای یک فک انجام میشود. غذا خوردن در طول مدت زمان در این نوع درمان به صورتی است که نباید از خوراکی های سفت و چسبنده مثل آدامس و آبنبات و غذاهای سفت و خشک استفاده شود، زیرا باعث شکستن براکت ها میشود.
متحرک : یکی دیگر از روش های ارتودنسی است که برای دندان هایی با میزان بهم ریختگی کمتر استفاده میشود. دستگاه مورد استفاده در این روش قابل جابه جایی است و فرد میتواند در طول مدت زمان درمان، دستگاه ارتودنسی را از دهان خارج کند. مواقعی مثل غذا خوردن یا استفاده از مسواک و نخ دندان.
نامرئی : این روش نیز برای بهم ریختگی های خفیف دندانی مورد استفاده قرار میگیرند که به آن ارتودنسی شفاف هم میگویند. در این روش بدون نیاز به سیم و براکت، پلاک هایی شفاف روی دندان قرار میگیرد که به این روش، ارتودنسی نامرئی میگویند. در ارتودنسی نامرئی، فرد هنگام غذاخوردن یا مسواک زدن میتواند پلاک را از روی دندان بردارد.
دیمون : ارتودنسی دیمون نوع پیشرفته و جدید ارتودنسی ثابت است، اما بدون استفاده از کش های قدیمی، براکت ها در این روش قابلیت باز و بسته شدن را دارند که به سیم وصل میشوند. در این روش به راحتی میتوان بهداشت دندان ها را رعایت کرد.
لینگوال : این روش به صورتی است که براکت ها به جای روی دندان، به پشت دندان ها چسبانده میشوند و قابل دید هم نیستند. این روش در حال حاضر در لابراتورار های ایران قابل ساخت نیستند.
انتخاب اینکه کدام روش مناسب دندان های شماست که میتوانید نتیجه دلخواه از مرتب شدن دندان هایتان را بگیرید بر عهده دندانپزشک متخصص ارتودنسی است که با در نظر گرفتن شرایط دهان و دندان و شرایط کلی فرد، روش مناسب و مخصوص به او را انجام میدهد.
ارتودنسی در کودکان
نکته قابل توجهی که در ابتدا وجود دارد این است که چکاپ های دندانپزشکی کودکان باید همزمان با رویش اولین دندان انجام شود تا در صورتی که دندان ها نیاز به انجام ارتودنسی داشته باشند بتوان در زمان مناسب درمان مناسب را انجام داد. در این فرآیند هم میزان نتیجه گیری درمان در مدت زمان کمتر مشخص شود و هم دندان ها در جهت صحیح و کاملا سالم رشد میکنند تا در آینده برای کودک مشکل ساز نشوند. شرایط زیر دلایل نیاز کودک به ارتودنسی هستند :
- جلو یا عقب بودن یکی از فک ها
- کج بودن فک مخصوصا در هنگام غذا خوردن
- فاصله بین دندانی در همه دندان های فک
- نامنظمی دندان ها، کج یا شلوغ بودن دندان ها
- به وجود آمدن مشکلاتی در غذا خوردن یا صحبت کردن
- عادت به مکیدن انگشت
- از دست دادن زود یا دیر هنگام دندان شیری
- عدم توانایی در بستن صحیح دهان و عدم تطابق صحیح دندان ها روی هم
- ایجاد مشکل هنگام تنفس و یا تنفس از دهان
والدین میتوانند با مراجعه به متخصص ارتودنسی و مشورت های لازم، درمان به موقعی را در جهت مرتب شدن و سلامت دندان های کودک خود انجام دهند.
ارتودنسی در تهرانپارس و تمامی درمان های تخصصی کودکان در کلینیک تخصصی دندانپزشکی سبز انجام میشود.این درمان برای کودکان توسط پزشک متخصص ارتودنسی بعد از مشاوره های لازم به صورت کاملا تخصصی و روش های پیشرفته قابل انجام است.
ارتودنسی دندان چقدر طول میکشد؟
مدت زمان ارتودنسی دندان از روز شروع تا خارج کردن دستگاه از دهان، در هر فرد با هر نوع شرایط دندانی و فکی تفاوت دارد، اما معمولا مدت زمان درمان بین یک تا دو سال است و هر چه میزان بهم ریختگی دندان ها بیشتر باشد ،مدت زمانی که ارتودنسی روی دندان ها قرار میگیرد طولانی مدت تر است. اینکه این درمان چقدر طول میکشد به عوامل زیر نیز بستگی دارد:
- شدتِ بهم ریختگی و ناهنجاری فک ها
- نوع روش ارتودنسیِ به کار گرفته برای دندان ها
- سن بیمار
- تجربه و میزان مهارت پزشک متخصص
- میزان همکاری بیمار در طول درمان و رعایت نکات مراقبتی
در صورتی که میزان پیچیدگی درمان بیشتر باشد، مثل دندان هایی که در لثه فرو رفته اند و نیاز است که بیرون کشیده شوند یا شدید بودن بهم ریختگی دندان ها و کج بودن آنها و … ممکن است نتیجه گیری مطلوب از ارتودنسی بیشتر از دوسال شود.
معایب ارتودنسی چیست ؟
ارتودنسی درمانی پیچیده است و ممکن است برای زندگی روزمره فرد چالش هایی مثل غذا خوردن و یا صحبت کردن را ایجاد کند. معایب این درمان میتواند نکات و علائم زیر باشد :
- سخت شدن فرآیند رعایت بهداشت و کشیدن نخ دندان هنگامی که براکت روی دندان هاست.
- تمیز کردن براکت و سیم ها با مسواک بعد از مصرف هر ماده غذایی.
- زمانبر بودن و طولانی شدن مدت زمان درمان
- احساس درد جزئی بعد از هر جلسه چکاپ که بر اثر سفت کردن براکت ها ایجاد میشود و میتواند برای فرد موجب احساس درد باشد.
نتیجه گیری
همانطور که گفته شد ارتودنسی دندان یک درمان زیبایی جهت مرتب شدن دندان هاست، اما نقش آن بر طرف کردن مشکلات دندانی برای سلامت دندان ها و برطرف شدن مشکلات فکی برای بهبود عملکرد دهان و دندان و زیبایی چهره است. نتایج این درمان بسته به شرایط دندان و بهم ریختگی دندان ها و شرایط فکی و همچنین به میزان همکاری صحیح فرد با دندانپزشک است. بعد از اتمام دوره درمان استفاده مرتب از ریتینر یا پلاک جهت جلوگیری از بهم ریختگی مجدد دندان ها تاثیر بسیاری دارد. بدون تشخیص و شروع درمان با ارتودنتیستِ ماهر نمیتوانید درمان اصولی را شروع کرده و به نتیجه دلخواه برسید.
اگر قصد شروع درمان ارتودنسی را دارید و نمیدانید کدام یک از روش ها مناسب شرایط دندان های شماست میتوانید با مراجعه به کلینیک تخصصی دندانپزشکی سبز و ویزیت با متخصصین مجرب در این مجموعه، بهترین درمان را با پیشرفته ترین روش های درمانی دندانپزشکی انجام دهید.
برای نوبت دهی فرم زیر را تکمیل کنید: