خلاصه توصیه های بعد از جراحی به صورت صوتی
نکات مهم مراقبتی پس از کاشت ایمپلنت دندان
ایمپلنتهای دندانی میتوانند تا زمانی که به درستی و مانند دندانهای طبیعی از آنها مراقبت شود، دوام بیاورند. برای اطمینان از اینکه بیشترین بهره و طول عمر را از ایمپلنت خود میبرید و برای اطمینان از بهبود موفقیت آمیز پس از درمان، توصیههای زیر را پس از کاشت ایمپلنت رعایت کنید.
رعایت نکات مراقبتی کاشت ایمپلنت از زمان پایان جراحی ایمپلنت شروع میشود و بیمار باید کلیه این موارد را در جهت تجربه خوب کاشت دندان، انجام دهد.
بیشتر افرادی که دچار بیماریهای دیابت شدند، و یا سالخورده شده و از نظر ایمنی بدن دچار ضعف هستند و یا افرادی که مصرف سیگار و دخانیات زیادی دارند مستعد خونریزیهای موضعی و عفونت در ناحیه کاشت ایمپلنت هستند و باید حتماً به نکات مراقبتی پس از کاشت ایمپلنت توجه ویژه داشته باشند.
به طور معمول شما باید بتوانید ظرف یک روز پس از درمان به روال عادی زندگی خود بازگردید. اکثر بیماران میتوانند به سر کار خود برگردند؛ اما باید از هر کار خیلی سختی مانند: ورزش سنگین اجتناب کنید.
روزهای ابتدایی جراحی ایمپلنت از مهمترین زمانهای مراقبت و دوران نقاهت ایمپلنت میباشد و باید نکات زیر را توجه نمود.
۱- در ساعتهای اولیه جراحی، پانسمان را تعویض نکنید و به آرامی محل جراحی را فشار دهید.
۲- احتمالاً مقداری خونریزی خفیف را تجربه خواهید کرد که باید در یک یا دو روز اول کاهش یابد. خونریزی خفیف، کاملا طبیعی است که میتوانید به کمک یک گاز مرطوب و استریل، با فشار ملایم روی ایمپلنت را گاز بگیرید تا خونریزی متوقف شود. اگر پس از تعویض گاز محل کاشت خونریزی کرد، گاز را عوض کرده و مجدد آن را با فشار ملایم نگه دارید.
۳- به هیچ عنوان محل کاشت ایمپلنت را دستکاری نکنید.
۴- درصورتیکه با ورم لثه مواجه شدید نگران نباشید پس از گذشت زمان برطرف خواهد شد.
۵- در زمان خواب حتما سر شما بالاتر از بدن شما باشد.
۶- از انجام کارهای سنگین در۳ روز اول کاشت ایمپلنت خودداری کنید.
۷- از مصرف نوشیدنی های گازدار و الکل در روزهای اولیه خودداری کنید.
۸- از غذاهای نرم و آبکی استفاده کنید.
۹- در صورت عدم بند آمدن خونریزی با دنداپزشک خود مشورت کنید.
۱۰- از کمپرس یخ در جهت تسکین درد استفاده کنید.
۱۱- از انجام ورزش و فعالیت سنگین ورزشی در ۳ روز اول پرهیز کنید.
۱۲- دهان را شستشو ندهید، تف نکنید.این کار سبب خونریزی و دردناک شدن جای زخم ها می شود. بلکه باید آن را به آرامی و با یک دستمال نرم از دهان خارج کرد.
درصورتیکه به نکات مراقبتی پس از کاشت ایمپلنت و جراحی در دوران ابتدای کاشت توجه نکنید قطعاً دچار ناراحتی و مشکلاتی خواهید شد که حس خوشایند کاشت ایمپلنت را برای شما تغییر می دهد.
کمپرس سرد
ممکن است در چند روز ابتدایی، مقداری تورم یا کبودی در ناحیه اطراف ایمپلنت ایجاد شود. تورم و کبودی بعد از جراحی بدلیل برشی است که ایجاد شده و ارتباطی به عفونت ندارد و کاملا طبیعی است. بهترین راه حل برای درمان التهاب لثه بعد از جراحی استفاده از کمپرس یخ بر روی صورت در ۲۴ ساعت اولیه پس از جراحی است.
شستشو با آب نمک رقیق یا سرم نمکی
۲۴ ساعت پس از جراحی با آب نمک رقیق (نصف قاشق چای خوری نمک در یک لیوان آب گرم) یا سرم شستشو دهان خود را شستشو دهید. این کار را حداقل سه بار در روز باید انجام بدهید به خصوص پس از خوردن غذا. این کار را تا زمان کشیدن بخیه ها (۳ هفته) ادامه دهید.
داروهایی که جهت کاهش درد و ورم های احتمالی به بیمار بعد از کاشت ایمپلنت ارائه می شوند عبارتند از:
۱. داروهایی که در صورت صلاحدید پزشک در نسخه برای شما نوشته شده سر ساعت تعیین شده و به تعداد تعیین شده مصرف کنید.
- مسکن هر ۶ ساعت (به تعداد مورد نیاز)
- آنتی بیوتیک هر ۸ ساعت (به تعدادی که توسط دکتر تجویز شده)
- تزریق آمپول ها به صورت عضلانی (در صورت نیاز)
۲. دهان شویه کلر هگزیدین از فردای روز جراحی ۲ بار در روز (صبح و شب) هر بار یک دقیقه کاملا داخل دهان بچرخانید و خارج کنید و تا یک هفته ادامه دهید. استفاده بیش از حد از دهان شویه کلرهگزدین سبب تغییر رنگ دندانها میشود و لکه های قهوه ای رنگ روی دندان ها شکل میگیرد. رنگ گرفتگی دندان در اثر دهانشویه کلرهگزیدین قابل برگشت میباشد و با مراجعه به دندانپزشک و بروساژ دندان از بین می رود.
۳. اگر در داخل دهان، پیچ های ایمپلنت(هیلینگ) قابل مشاهده است لطفا گوش پاکن داخل دهان شویه زده و روی در پوش ها را به صورت آرام و ملایم و دایره ای تمیز بفرمایید.
۴. به هیچ عنوان روی ناحیه جراحی فشار نیارید،و به بخیه ها زبان نزنيد.
۵. تا ۳ روز به هیچ عنوان ورزش سنگین نکنید. تردمیل نروید و پیاده روی نداشته باشید. اگر جراحی سینوس داشته باشید تا یک ماه و نیم ورزش نکنید.
۶. از فردای روز جراحی می توانید حمام بروید و با آب ولرم(نه داغ!) دوش بگیرید و سرتان را پایبن نیاورید و مدت زمان حمام کردن ترجیحا کوتاه باشد.
- از فردای روز جراحی، ناحیه دندانی را مسواک بزنید اما ناحیه جراحی را فقط با دهان شویه تمیز بفرمایید.
- روی ناحیه جراحی مسواک نزنید و زبان نزنید.
نکته: اگر بازسازی استخوان (پیوند استخوان) برای شما انجام شده است درد و تورم و سیاه شدگی صورت کاملا طبیعی هست و بعد از بازه ۱۰ تا ۱۲ روزه کاملا بر طرف خواهد شد.
پس از جراحی ایمپلنت و کاشت آن در محل مورد نظر در جهت کاهش تورم و خونریزی و جلوگیری از عفونت محل کاشت، داروهایی توسط دندانپزشک در جهت مراقبت بیشتر ارائه میگردد.
نوافن، ژلوفن، بروفن، استامینوفن و …
این داروها عمدتاً در کاهش درد محل کاشت ایمپلنت موثر خواهند بود البته به این نکته توجه داشته باشید که مصرف هرگونه دارو بدون تجویز پزشک قطعاً ممنوع میباشد. درصورتی که علائمی مثل تب و تورم شدید در روزهای اولیه کاشت ایمپلنت داشتید حتماً با پزشک مربوطه تماس بگیرید و شرح شرایط خود را با او مطرح کنید. درصورتیکه قرص های مسکن در جهت کاهش درد جراحی کارساز نبود میتوان از مسکن های تزریقی مانند آمپول کترولاک استفاده نمود که قطعاً باید زیر نظر پزشک مصرف گردد.
یکی از عوارض کاشت ایمپلنت که در صورت عدم رعایت بهداشت توسط بیمار به وجود می آید عفونت در ناحیه کاشت ایمپلنت میباشد، این عفونت ممکن است با تب و لرز همراه باشد و عدم توجه به عفونت در ناحیه کاشت ایمپلنت، مشکلات زیادی را در ناحیه لثه و بافت استخوانی آن ایجاد می نماید.
در اکثر موارد این عفونت از طریق مصرف آنتی بیوتیکهایی مانند آموکسی سیلین و … قابل اصلاح و درمان است و جای نگرانی نیست.
به طور کلی بین ۷ تا ۱۰ روز پس از کاشت ایمپلنت، زیرنظر پزشک و با مجوز پزشک باید به صورت منظم و مستمر از داروهای تجویز شده خصوصاً داروهای کاهش درد و کنترل کننده عفونت جهت جلوگیری از عفونت احتمالی استفاده نمود.
پس از ۱۰ روز، هر تورمی باید کاهش یافته باشد و ناحیه اطراف ایمپلنت باید به خوبی در مسیر بهبود قرار گیرد. اگر بخیهای در حین کاشت و انجام جراحی برای شما زده شده باشد، پزشک قرار ملاقاتی با شما میگذارد تا حدود ۳ هفته (۲۱ روز) بعد پس از کاشت ایمپلنت، بخیهها را بکشید.
کمپرس گرم
استفاده از کمپرس گرم ۳ روز بعد از جراحی برای کاهش درد، تورم و التهاب توصیه میشود. کمپرس گرم در ۴۸ ساعت اولیه پس از جراحی باعث میشود میزان خونریزی دچار تشدید شود و باید از روز سوم از آن استفاده کرد.
مراقبتهای هفته اول پس از کاشت ایمپلنت
مراقبتهای لازم بعد از کاشت ایمپلنت دندان عبارتند از:
- از مصرف الکل خودداری کنید.
- از مصرف سیگار و قلیان خودداری کنید.
- در صورت بروز تب و لرز ادامه دار با پزشک خود مشورت کنید.
- از مصرف داروهای سرخود جداً خودداری کنید.
- جهت کنترل و التیام کبودی، تورم و التهاب ناشی از جراحی از کمپرس سرد در محل کاشت استفاده کنید و بهداشت دهان و دندان را رعایت نمائید.
- همیشه روزی ۲ مرتبه از مسواک نرم جهت تمیز کردن دندانها استفاده کنید.
- همچنین حتماً از نخ دندان یا واترجت شستشوی دندان جهت تمیز کردن بین دندانها و لثه ها استفاده نمائید، حتماً از غرغره آب نمک رقیق (یک لیوان بزرگ آب به همراه یک قاشق چای خوری نمک) جهت حذف میکروبها و باکتریها استفاده کنید.
- از خوردن غذاهای سفت و شکننده و اعمال نیروی زیاد به پایه ایمپلنت خودداری کنید.
اگر جراحی سینوس یا سینوس لیفت در فک بالا انجام شده نکات زیر را حتما رعایت فرمایید
۱. عطسه و سرفه محکم یا با دهان بسته نداشته باشید.
۲.فین نکنید. (فشار وارد نکنید)
۳. مکش ابجاد نکنید.
۴. با نی نوشیدنی میل نکنید.
۵. درد و تورم و سیاه شدگی صورت طبیعی است و بعد از بازه ۱۲ تا ۱۴ روزه برطرف خواهد شد.
۶.زبان نزنید
۷. روی ناحیه جراحی نخوابید و فشار نیارید.
۸.هنگام استراحت دو بالش زیر سرتان بگذارید.
۹.اگر پس از پیوند درمان سینوس خونریزی از بینی و ته حلق داشتید، طبیعی است و نگران نباشید و سعی در فین و یا سرفه نداشته باشید.
۱۰.اگر خون آبه روی بالش شما مشاهده شد نگران نباشید.
بعد از کاشت ایمپلنت چه غذاهایی بخوریم؟
یکی از دغدغه های افرادی که کاشت دندان انجام می دهند، خوردن مواد غذایی بعد از جراحی است. نکاتی که باید برای خوردن مواد غذایی بعد از کاشت ایمپلنت رعایت کنید و مواد غذایی مناسب پس از کاشت ایمپلنت عبارتند از:
- لطفا تا دو روز بعد از جراحی، غذاهای سرد و نرم میل بفرمایید مانند فرنی، بستنی ساده بدون مغز و روکش، آبمیوه طبیعی بدون قند، یخ در بهشت، میلک شیک، سوپ سرد، ماست، شیر سرد، دسرهای ژله ای و نرم
- به هیچ عنوان در خوردن مایعات از نی استفاده نکنید، خوردن غذا با نی فشار معکوس را به ایمپلنت وارد می کند و آن را دچار مشکل میکند.
- به هبچ عنوان سیگار و قلیان استفاده نکنید (این نکته را در ذهن تان داشته باشید استفاده از دخانیات شانس fail شدن ایمپلنت شما را چندین برابر خواهد کرد)
- به هیچ عنوان از الکل استفاده نفرمایید (با دارو های ما تداخل دارویی دارد)
- از خوردن ذرت، ماهی و تخمه و یا غذاهای سفت بپرهیزید زیرا باعث نفوذ به ناحیه جراحی شده و باعث ایجاد آبسه خواهد شد.
- حداقل زمان جوش خوردن ایمپلنت به استخوان یک بازه ۲ تا ۳ ماهه هست در این مدت اصلا روی ناحیه جراحی فشار نیارید و با ناحیه بی دندانی غذا نخورید.
- شما می توانید از پوره سیب زمینی نرم شده جهت وعده های غذایی استفاده کنید. استفاده از تخم مرغ به عنوان یک ماده پروتئینی سالم نیز توصیه میشود.
مواد غذایی که نباید پس از کاشت ایمپلنت مصرف شوند.
- از خوردن مواد غذایی سفت مثل انواع آجیل و یا ته دیگ خودداری کنید.
- از خوردن سبزیجاتی مثل هویج و ذرت خودداری کنید.
- از خوردن پاستیل و آب نبات جداً خودداری شود. این مواد برای ایمپلنت مشکلاتی را به وجود می آورند.
- از خوردن مواد اسیدی، نوشابه گازدار، چیس و الکل جداً خودداری کنید.
در نظر داشته باشید رعایت نکات مراقبتی و بهداشتی و پرهیز غذایی و داشتن یک رژیم غذایی مناسب در هفته های اولیه کاشت ایمپلنت در نتیجه درمان تأثیر زیادی خواهد داشت.
در صورت مشاهده شرایط زیر حتما با پزشک خود تماس بگیرید:
- بی حسی بیش از ۱۲ ساعت پس از عمل در محل کاشت ایمپلنت
- احساس شل شدن ایمپلنت
- متوقف نشدن خونریزی بعد از ۳۰ دقیقه، حتی پس از گاز گرفتن گاز مرطوب
- درد، کبودی یا تورم در اطراف محل جراحی، بیش از ۱۰ روز پس از عمل
لازم است مدت زمان ۴ تا ۶ ماه را منتظر بمانید تا ایمپلنت به استخوان فک شما جوش بخورد و متصل شود. بعد از آن متخصص پروتز، روکش دندان دائمی شما را بر روی پایه ایمپلنت متصل میکند.
زمان مورد انتظار برای جوش خوردن و وصل شدن فیکسچر ایمپلنت به استخوان، از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برای اطمینان از بهبودی ایمپلنت، شما باید حتما معاینات منظم و دورهای با پزشک خود داشته باشید.
حتماً به چک آپ های دوره ای پس از کاشت ایمپلنت توجه نمائید.تا در صورت بروز مشکلات احتمالی قبل از اورژانسی شدن آن، مورد برطرف گردد. (هر ۶ ماه)