در این مقاله اصطلاحات دندانپزشکی و انواع درمان های دندانپزشکی را برای شما توضیح خواهیم داد. دانستن اصطلاحات دندانپزشکی موجب میشود تا در زمان مراجعه به دندانپزشک و ارائه توضیحات توسط او، اطلاعات مناسبی از دندان و درمان مورد نیاز خود داشته باشید.
- اصطلاحات دندانپزشکی
پلاک دندان : لایه های رسوبی باقی مانده غذاها و باکتری های دهانی که روی دندان باقی میماند را پلاک میگویند. پلاک از طریق مسواک زدن اصولی و موثر از بین میرود.
جرم دندان : به لایه های رسوب کرده و ضخیم شده پلاک جرم میگویند. از بین رفتن جرم های سفت شده توسط دندانپزشک و دستگاه جرمگیری امکان پذیر است.
پوسیدگی دندان : اسیدی که توسط باکتری های دندان که باعث نرم شدن مینای دندان و نفوذ به عاج دندان شده پوسیدگی است. پوسیدگی دندان در زمانی که به پالپ دندان وارد نشده و به عصب دندان آسیبی وارد نکرده است بدون درد باقی می ماند.
آبسه دندان : آبسه عفونت دندانی است که به دلیل آسیب به عصب و پالپ دندان تورمی را در ریشه ایجاد میشود. عدم درمان به موقع آبسه دندان موجب میشود تا عفونت به فضاهای عمیق راه پیدا کند و موجب اختلال در عملکرد و انسداد مجاری تنفسی، ایجاد آسیب به اطراف حلق و حتی اطراف مغز شود و باعث درگیری مغزی و مننژیت (التهاب و تورم پرده مغز) و حتی مرگ شود.
بیماری لثه : بیماری لثه با عفونت و التهاب همراه است و عاملی است که باعث تخریب استخوان نگهدارنده دندان در فک میشود. در شرایطی که پلاک دندانی به فضای میان لثه و دندان راه پیدا میکنند، میتوانند موجب التهاب لثه و شوند و اگر برداشته نشوند و درمان عفونت لثه انجام نشود، به مرور باعث از بین رفتن ریشه دندان شده و به جای درمان پوسیدگی دندان، نیاز به کشیدن دندان شود. بیماری لثه اغلب بدون علائم و یا بدون درد است و یکی از عوامل بوی بد دهان نیز هست.
روت کانال، درمان ریشه، اندو، روت کانال تراپی، آر سی تی، عصب کشی : یکی از درمان های دندانپزشکی است که از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این درمان کانال ریشه دندان و حفره داخلی دندان که دارای بافت های عصبی، خونی و سلولی است تخلیه میشود و بعد از آن تمیز و عاری از عفونت میشود. سپس با مواد مخصوصی به نام گوتاپرکا پر میشود و بعد از این درمان، دندان در صورت عفونی شدن تحت درمان جراحی انتهای ریشه قرار میگیرد.
آمالگام : نوعی ماده پرکننده دندانپزشکی است که از ترکیب ماده های جیوه، نقره، قلع، مس و روی تشکیل شده است. آمالگام بعد از تراش دندان و سفت شدن، حفره دندانی را پر کرده و دندان نیز بعد از سفت شدنِ آمالگام آن را درون خود نگه میدارد.
کامپوزیت دندان : نوعی مواد ترمیمی سفید رنگ و مواد همرنگ دندان هستند که به اتصال کامپوزیت به دندان باندینگ میگویند. کامپوزیت ها علاوه برای زیبایی دندان های قدامی (جلو) موارد مورد درمان برای دیگر نواحی دندان نیز دارند.
لمینیت دندان : پوسته نازک با ضخامت کم و از جنس سرامیک است و بسته به تناسب شکل و رنگ دندان مخصوص هر فرد بعد از تراش سطحی و قالبگیری از دندان در لابراتوار ساخته میشود. لمینیت ها به قسمت بیرونی دندان های جلو چسبانده میشوند و مواردی مانند رنگ، ظاهر و اندازه تغییر میدهد و تاثیر بسزایی در لبخند افراد دارد.
بلیچینگ : دندان ها به مرور و بر اثر مصرف مواد غذایی رنگی و سیگار دچار تغییر رنگ میشود. علت این تغییر رنگ کاهش استحکام مینای دندان و نفوذ رنگدانه ها به آن است. بلیچینگ درمانی است که طی آن موادی اکسید کننده باعث از بین رفتن رنگدانه های نفوذ کرده به درون مینای دندان شده و باعث سفید شدن رنگ دندان میشود. بلیچینگ به دو صورت افیس بلیچینگ (Office Bleach) و هوم بلیچینگ (Home Bleach) انجام میشود.
ایمپلنت دندان : ایمپلنت پایه ای به شکل پیچ است که درون استخوان فک و در جای خالی دندان قرار میگیرد و کار یک دندان سالم را انجام میدهد. روکش دندان نیز توسط اتصالی به نام اباتمنت بر روی پایه ایمپلنت قرار میگیرد.
ایمپلنت فوری : نوعی تکنیک متفاوت در درمان ایمپلنت است که بسته به ضخامت و تراکم استخوان فک در یک روز همزمان با کشیدن دندان پایه ایمپلنت درون استخوان فک قرار داده میشود و مراجعه بعدی بعد از 3 ماه برای قالبگیری روکش ایمپلنت است.
بریج یا پل دندان : روکش جایگزینی برای جای خالی دندان هستند و به این صورت که دو ایمپلنت و یا دو دندان را مانند پل به هم متصل کرده و جایگزین دندان های از دست رفته میشود. برای قرار گرفتن بریج لازم است که دندان های اطراف تراشیده شوند و دو طرف محل اتصال دندان های پایه نیز روکش میشوند.
پین دندان : پین در شرایطی استفاده میشود که گوشه ای از دندان از بین رفته باشد. عملکرد پین دندان به این صورت است که موجب تقویت مواد پر کردگی میشود، اما در شرایطی ممکن است باعث ترک خوردگی دندان و یا از بین رفتن عصب شود.
پست دندان : پست، درون کانال دندانی که پر شده قرار میگیرد تا پشتیبان بریج یا روکش دندان شود.
اوردنچر : به دست دندانی گفته میشود که روی تعدادی پایه ای که درون فک هستند، قرار میگیرند. پایه ها میتوانند ایمپلنت باشند و یا دندان های درمان ریشه شده ای باشند که کوتاه شده و در زیر دست دندان قرار میگیرند.
بیوپسی : به نمونه برداری از بافت زنده قسمت های مختلف دهان میگویند که در آزمایشگاه و زیر میکروسکوپ و با روش های شیمیایی به تشخیص نوع بیماری موجود در دهان میپردازد.
برای نوبت دهی فرم زیر را تکمیل کنید :