احساس ترس از دندانپزشکی یکی از شایع ترین احساسات در میان همه افراد هست که تقریبا از کوچک تا بزرگ به دلیل همین فوبیای دندانپزشکی از مراجعه و پیگیری درمان های به موقع سرباز میزنند. این احساس ترس از دندانپزشکی در افراد بزرگسال قابل کنترل است و می توانند با تحمل سوزن آمپول بی حسی دندانپزشکی، روی یونیت دندانپزشکی نشسته و درمان های مورد نیاز را انجام دهند.
در کودکان اما این احساس ترس، به علت محیط نا آشنا و برخورد با افراد غریبه پر رنگ تر است. ترس از دندانپزشکی در کودکان ممکن است با شروع شیون و گریه همراه باشد که برای ویزیت اولیه و حتی نشستن روی یونیت دندانپزشکی هم همکاری نمی کنند.
در این میان اما به عنوان والدین کودک توجه داشته باشید که این عدم همکاری دلیل موجهی برای عدم مراجعه به موقع به دندانپزشکی و یا پشت گوش انداختن چکاپ دندان ها و درمان های لازم نیست. اگر کودک شما هم برای مراجعه به دندانپزشک متخصص کودکان و انجام درمان های دندانپزشکی می ترسد نگران نباشید، زیرا روش هایی وجود دارد که به کمک آنها می توانید تمامی درمان های دندان شیری یا دائمی کودک خود را در یک جلسه انجام دهید.
روش هایی مثل سدیشن (دندانپزشکی با خواب عمیق) و یا دندانپزشکی اطفال با بیهوشی. در هر دو روش میتوان تمامی درمانها را بعد از مشخص شدن یک طرح درمان کلی توسط دندانپزشک کودکان و زیر نظر پزشک متخصص بیهوشی انجام داد.
دندانپزشکی کودکان با بیهوشی چیست؟
دندانپزشکی کودکان با بیهوشی یک روش مناسب برای کودکان غیر همکار است. کودکانی که هنگام مراجعه به دندانپزشکی دچار ترس و استرس می شوند و اجازه هیچگونه معاینه ای از سوی پزشک را نمی دهند.
در دندانپزشکی اطفال با بیهوشی، تمامی مراحل درمان زیر نظر پزشک متخصص بیهوشی انجام می شود. نوع بیهوشی در دندانپزشکی کودکان تقریبا سطحی است، یعنی در ابتدا کودک به حالت خواب عمیقی فرو می رود و بعد از اتمام درمان در مرحله ریکاوری قرار می گیرد.
چه زمانی از بیهوشی در دندانپزشکی اطفال استفاده می شود؟
همانطور که گفتیم ترس از دندانپزشکی در کودکان یک احساس طبیعی و شایع است. همین ترس تبدیل به یک عامل اصلی بازدارنده برای انجام درمان ها نیز میباشد. فوبیای دندانپزشکی در کودکان موجب به تعویق انداختن درمان ها و پیشرفت پوسیدگی دندان شیری و به دنبال آن عدم درمان به موقع، موجب عصب کشی و در مواقع حاد از دست رفتن دندان می شود.
بیهوشی در دندانپزشکی اطفال معمولا زمانی انجام میشود که بر حسب درمان های مورد نیاز، تعداد دندان ها زیاد است و مدت زمان انجام درمان طولانی می شود.
انواع روش های بیهوشی اطفال در دندانپزشکی
تمامی روش های دندانپزشکی تحت بیهوشی کودکان روش های امنی هستند که آسیبی برای کودکان ندارند. برای انجام درمان های دندانپزشکی اطفال با بیهوشی، دندانپزشک کودکان تاریخچه پزشکی کودک را بررسی می کند و با توجه به شرایط کلی کودک روش مناسب را برای انجام درمان با بیهوشی انتخاب می کند. انواع روش های دندانپزشکی اطفال با بیهوشی شامل موارد زیر می شوند:
آرام بخشی خوراکی : در این روش با توجه به شرایط فیزیکی کودک نوعی داروی آرامبخشی به او داده می شود. این نوع روش دندانپزشکی اطفال با بیهوشی، از رایج ترین روشهای آرامبخشی است. در این روش استرس و اضطراب کودک کاهش یافته و پزشک می تواند پروسه درمان را با فرصت کافی انجام دهد.
آرامبخشی عمیق : در این نوع روش از دندانپزشکی اطفال با بیهوشی نوعی ماده دارویی آرام بخشی در رگ تزریق می شود که کودک در حالت نیمه هوشیار قرار می گیرد و می تواند روی عمل بلعیدن و تنفس خود کنترل داشته باشد.
بیهوشی جنرال و عمومی یا بیهوشی کامل : این نوع روش که بیهوشی کامل است. مدت زمان انجام درمان ها طولانی است و میتوان درمان های بیشتری را انجام داد. تمامی مراحل درمان نیز توسط پزشک متخصص بیهوشی کنترل و مانیتورینگ می شود.
دندانپزشکی تحت بیهوشی برای چه کودکانی توصیه می شود؟
اغلب والدین از روش های مختلفی مثل وعده جایزه، بازی یا مسابقه و روش های دیگر سرگرم کردن کودک، برای راضی شدن او برای مراجعه به دندانپزشکی استفاده می کنند. اما همچنان با ممانعت کودک برای رفتن به دندانپزشکی مواجه می شوند.
در این شرایط تنها روشی که میتوان تمامی درمان های لازم را برای دندان کودک انجام داد استفاده از روش دندانپزشکی اطفال با بیهوشی است. دندانپزشک کودکان با این روش میتواند بدون هیچگونه ری اکشن فیزیکی از سوی کودک و با تمرکز کافی تمامی درمان ها را انجام دهد.
کودک نیز در این مواقع دچار استرس، احساس درد و اذیتی نخواهد شد. با روش دندانپزشکی اطفال با بیهوشی می توانید در یک جلسه درمان های لازم برای کودک را انجام دهید.
بیهوشی در دندانپزشکی کودکان برای آن دسته از کودکانی است که در حالت عادی همکاری لازم جهت نشستن روی یونیت و انجام درمان را ندارند، از طرفی هم مدت زمان درمان کمی طولانی است و ممکن است از حوصله کودک خارج باشد.
بیهوشی در دندانپزشکی کودکان توسط چه کسی انجام می شود؟
سوال اغلب والدین برای بیهوشی کودک و انجام درمان های دندانپزشکی این است که روش کلی دندانپزشکی کودکان با بیهوشی توسط چه کسی انجام می شود؟!
در جواب باید بگوییم که نگران نباشید، تمامی مراحل درمان توسط پزشک متخصص بیهوشی کنترل و نظارت می شود و درمان های دندانپزشکی هم توسط دندانپزشک کودکان انجام می شود.
پروسه درمانی به این گونه است که در ابتدا بعد از مراجعه به دندانپزشک کودکان در جلسه اولیه ویزیت، کلیه طرح درمان برای تمامی دندان ها مشخص می شود و بعد در یک جلسه معین شده که کودک باید ناشتا باشد و دستورالعمل های لازم از سوی پزشک متخصص بیهوشی هم رعایت شده باشد، تمامی درمان ها انجام می شود.
مراحل دندانپزشکی کودکان تحت بیهوشی، بدون آسیب و در محیط درمانی مجهز و استریل انجام می شود.
آیا دندانپزشکی تحت بیهوشی کودکان نیاز به بستری شدن دارد؟
بیهوشی دندانپزشکی کودکان نیازی به بستری شدن ندارد و با هماهنگی و ارائه مشاوره و توصیه های کادر درمان دندانپزشکی اطفال با بیهوشی، در صبح روز معین شده جهت انجام درمان، پروسه بیهوشی برای دندانپزشکی کودک شروع می شود.
بعد از اتمام درمان تا 2 یا 3 ساعت بعد نیز کودک بیدار شده و تحت ریکاوری می شود. تمامی علائم بعد از ریکاوری تحت معاینه پزشک قرار می گیرد و بعد از برقرار شدن شرایط مناسب، می توانید کودک را به منزل ببرید. در صورت ایجاد هر نوع تغییر حال و شرایط کودک با پزشک تماس بگیرید.
برای چه کودکانی درمان دندانپزشکی با بیهوشی انجام میشود؟
بیهوشی کودکان در دندانپزشکی علاوه بر کودکانی که عدم همکاری دارند و هنگام مراجعه گریه و شیون سر میدهند، برای کودکان با شرایط زیر نیز قابل انجام است:
- کودکانی که دارای شرایطی جسمی و فیزیکی نامناسبی هستند و یا کودکان با معلولیت ذهنی و جسمی که نمیتوانند روی یونیت دندانپزشکی بنشینند.
- کودکانی که سن کمی دارند و توانایی همکاری با پزشک را ندارند.
- شرایطی که تعداد درمان های مورد نیاز زیاد باشد و دندان های بسیاری نیز آسیب دیده باشند.
- کودکانی که به علت ترس بیش از اندازه، استرس و اضطراب بالا، هیچگونه همکاری برای مراجعه و حتی نشستن روی یونیت را ندارند.
در بیهوشی کودک برای دندانپزشکی به چه نکاتی باید توجه کنید؟
- قبل از شروع هر نوع اقدامی برای دندانپزشکی اطفال با بیهوشی، در انتخاب مرکز درمانی و محلی که قرار است درمان انجام شود دقت کافی را داشته باشید.
- تمامی مراحل درمان دندانپزشکی اطفال با بیهوشی باید زیر نظر پزشک متخصص بیهوشی انجام شود.
- توجه داشته باشید که قبل از شروع درمان دندانپزشکی اطفال با بیهوشی، تمامی آزمایشات تجویز شده از سمت متخصص بیهوشی که برای پروسه دندانپزشکی کودکان با بیهوشی لازم هست را انجام دهید و تمامی دستورالعمل های گفته شده ی متخصص بیهوشی و دندانپزشک را اجرا کنید.
- در صورت ابتلا به هر نوع بیماری و یا عارضه ای، دندانپزشک و پزشک متخصص بیهوشی را در جریان بگذارید.
- در صورت مصرف هر نوع دارویی، قبل از شروع درمان دندانپزشکی اطفال با بیهوشی، به پزشک متخصص بیهوشی و دندانپزشک کودک اطلاع دهید.
مزایا دندانپزشکی کودکان تحت بیهوشی چیست؟
یکی از مهمترین مزیتهای دندانپزشکی اطفال با بیهوشی این است که طی این روش تمامی درمان های مورد نیاز برای دندان کودک، هنگامی که هیچگونه همکاری با دندانپزشک ندارد و از مراجعه به محیط دندانپزشکی نیز میترسد برای او انجام می شود.
همچنین اگر دندان های کودک لازمه انجام درمان های متعدد و طولانی مدت باشد، بیهوشی برای دندانپزشکی کودکان روش مناسبی است و دندانپزشک می تواند تمامی فرآیند درمانی را با حوصله و دقت، بدون خستگی و عدم همکاری از سوی کودک انجام دهد.
معایب دندانپزشکی کودکان تحت بیهوشی چیست؟
یکی از مسائلی که هنگام تصمیم پزشک برای انجام دندانپزشکی اطفال با بیهوشی پیش میآید این است که والدین دچار نگرانی شده و درباره عوارض و معایب بیهوشی کودکان در دندانپزشکی سوال می کنند. در این هنگام باید گفت به طور کلی، داروهای مورد استفاده در بیهوشی یا مصرف هر نوع دارویی نمیتواند بدون عارضه باشد. حتی داروهای ویتامینی هم دارای عوارض خاص هستند. به طور مثال داروی آنتی بیوتیک هم دارای نوعی عارضه است، اما برای جلوگیری از گسترش عفونت و از بین بردن آن لازم است که مصرف شود. بنابراین هنگامی که دندانپزشک روش بیهوشی کودک برای دندانپزشکی را به والدین توصیه می کند، جوانب متفاوتی مثل تعداد درمان و مدت زمان مورد نیاز درمان ها را در نظر گرفته که در حالت عادی با توجه به شرایط کودک قابل انجام نیست. بعد از اتمام پروسه دندانپزشکی اطفال با بیهوشی و ریکاوری، کودک تا 24 ساعت حالت خواب آلودگی دارد و آرام دارد.
تفاوت سدیشن و بیهوشی برای کودکان چیست؟
انتخاب نوع روش انجام درمان بسته به اینکه دندانپزشکی اطفال با بیهوشی انجام شود یا دندانپزشکی کودکان با خواب عمیق، بر عهده دندانپزشک است که با در نظر گیری عوامل متعددی تعیین می کند که کدام روش مناسب تر میباشد.
در روش سدیشن یا خواب عمیق همانطور که از اسمش پیداست، کودک در حالت نیمه هوشیار قرار می گیرد و میتواند روی بلع و تنفس کنترل داشته باشد ولی در حالت بیهوشی، کاملا در خواب عمیق است.
هر دو روش نوعی دندانپزشکی اطفال با بیهوشی محسوب می شوند اما فقط حالت هوشیاری بیمار با یکدیگر متفاوت هستند.
دستورالعمل های قبل از بیهوشی کودک برای دندانپزشکی چیست؟
قبل از شروع فرآیند درمان دندانپزشکی اطفال با بیهوشی، لازم است تمامی شرایط فیزیکی جسمی و روحی کودک توسط پزشک متخصص بیهوشی مورد بررسی قرار گیرد و والدین نیز تمامی نکات مهم را طبق توضیحات پزشک متخصص بیهوشی اجرا کنند.
مراقبت های بعد از بیهوشی کودکان برای دندانپزشکی
درمان دندانپزشکی اطفال با بیهوشی بسته به هر درمانی که باید انجام داده باشد مراقب های خاص خود را دارد. بعد از اتمام پروسه بیهوشی دندانپزشکی کودکان، پزشک مراقبت های لازم را برای شما توضیح خواهد داد. توصیه ها خیلی پیچیده نخواهد بود:
- پزشک متخصص بیهوشی مدت زمان لازم جهت اینکه کودک تا چه زمانی باید ناشتا بماند را توضیح خواهد داد.
- نوشیدن مایعات فراوان.
- مراقبت از کودک تا زمانی که حالت کسلی، بی حالی و خواب آلودگی کودک کاملا برطرف شود.
سوالات متداول والدین درباره دندانپزشکی اطفال با بیهوشی چه مواردی است؟
اهمیت به سلامت دندان های شیری در کودکان باید یکی از اولویت ها برای والدین باشد. زیرا عدم مراجعه به موقع و منظم به دندانپزشکی کودکان، انجام نشدن معاینه های هر ماه دندان های شیری توسط دندانپزشک کودکان، پشت گوش انداختن درمان به موقع دندان های شیری و بر طرف کردن پوسیدگی دندان شیری موجب عفونت یا آبسه می شود.
اگر از کودکی به سلامت دندان شیری کودکان توجه نشود، موجب از دست رفتن زود هنگام دندان شده و رشد دندان دائمی را دچار اختلال می کند. برای مراقبت های بعد از بیهوشی دندانپزشکی در کودکان نیز تا 24 ساعت ممکن است کودک خواب آلوده باشد که این حالت طبیعی است و از روز بعد به حال طبیعی خود باز می گردد.
خلاصه و نتیجه گیری: دندانپزشکی اطفال با بیهوشی
در پایان تمام توصیه هایی که درباره بیهوشی کودک برای دندانپزشکی باید بدانید و جمع بندی تمام نکات لازم در مورد دندانپزشکی اطفال با بیهوشی، سعی کردیم نگرانی والدین را بابت بیهوشی برای دندانپزشکی کودکان برطرف کنیم.
قطعا انجام درمانهای دندانپزشکی کودکان بدون بیهوشی بهترین گزینه است و بهتر است والدین همکاری های لازم را با دندانپزشک داشته باشند تا در مراجعات بعدی، ارتباط برقرار کردن کودک با دندانپزشک و محیط دندانپزشکی و انجام دیگر درمان های مورد نیاز مانند رفع پوسیدگی دندان شیری، فلوراید تراپی، فیشورا سیلانت و … برای کودک و والدین راحت تر باشد.
اگر کودک شما هم برای مراجعه به دندانپزشکی و ویزیت با دندانپزشک متخصص کودکان همکاری نمی کند و دچار ترس و اضطراب می شود، بهتر است هر چه زودتر نسبت به انجام درمان های مورد نیاز و رسیدگی به سلامت دندان های شیری او اقدام کنید.
در کلینیک تخصصی دندانپزشکی سبز، مجهزترین کلینیک شرق تهران، میتوانید تمامی درمان های تخصصی و مورد نیاز دندان کودکان خود را نزد دندانپزشکهای مجرب این مرکز همراه با تجهیزات پیشرفته، با تکنولوژی روز دنیا، مواد درجه یک دندانپزشکی و در محیطی کودکانه همراه با جوایز ویژه بخش دندانپزشکی اطفال در محیط درمانی کاملا استریل و ضدعفونی انجام دهید.
همراهان گرامی توجه داشته باشید که با مراجعه به کلینیک دندانپزشکی سبز، تمامی درمان های تخصصی دندانپزشکی کودکان و نوجوانان خود را توسط متخصص دندانپزشکی اطفال به صورت کاملا تخصصی و با متدهای درمانی جدید مثل درمان های بازی محور با استفاده از تجهیزات پیشرفته و تماما استریل انجام دهید.
برای تعیین وقت ویزیت با بهترین متخصص دندانپزشکی کودکان در تهران و انجام درمان بیهوشی در دندانپزشکی کودکان میتوانید با پذیرش کلینیک دندانپزشکی سبز تماس حاصل فرمایید و یا فرم نوبت دهی در قسمت تماس با ما را در سایت کلینیک دندانپزشکی سبز تکمیل کنید.
برای نوبت دهی فرم زیر را تکمیل کنید: