احتمالاً اصطلاح دندان کوسهای را شنیدهاید! رویش دندان دائمی پشت دندان شیری باعث به وجود آمدن این اتفاق میشود. افتادن دندانهای شیری یک روند طبیعی رشد دندان در کودکان است. در سن ۴ تا ۶ سالگی جوانههای دندان دائمی در استخوان فک و در زیر دندانهای شیری کم کم شروع به رشد میکنند. در این زمان دندانهای شیری لق شده و میافتند.
اما در شرایطی دیگر ممکن است اختلال در رویش دندان دائمی به وجود آید و جوانههای دندان دائمی در پشت دندان دندان شیری وجود نداشته باشند که این شرایط باعث میشود دندانها ۲ ردیفی شوند. این مورد در فک پایین گاهاً دیده میشود، به شکلی که دو ردیف دندان در پشت هم قرار گرفته باشند و دندان شیری هم لق شده باشد. در این شرایط دندانپزشک کودکان حدود ۲ تا ۳ هفته به بیمار زمان میدهد تا دندان، خودش بیوفتد. اگر تا این زمان مقرر شده اتفاقی نیوفتاد دندانپزشک کودکان اقدام به کشیدن دندان شیری میکند.
چه زمانی به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
زمان درآمدن دندان دائمی کودک سن ۵ تا ۷ سالگی است. رشد دندانهای دائمی باعث حل شدن ریشه دندان شیری شده و دندان شیری را لق میکند. اما در برخی شرایط این اتفاق نمیافتد و دندان دائمی پشت دندان شیری ظاهر میشود. دیدن این شرایط باعث نگرانی والدین میشود که موضوع چندان پیچیدهای نیست و با مراجعه به دندانپزشک متخصص کودکان میتوانید اقدام به کشیدن دندان شیری کنید. بعد از کشیدن دندان شیری معمولاً دندان دائمی به جایگاه درست خود هدایت میشود. این فرآیند ممکن است چند هفته زمان نیاز داشته باشد.اگر رویش دندان دائمی پشت دندان شیری در فک بالا اتفاق بیوفتد شرایط متفاوت است و باید سریعاً به دندانپزشک متخصص اطفال مراجعه کنید. رویش دندان پشت دندان شیری برای فک بالا مشکلات زیر را به وجود میآورد:
- بهم ریختگی دندانی
- انحراف فک
- انحراف مسیر در رشد دندان دائمی
که تمامی این شرایط ممکن است باعث نیاز به درمان ارتودنسی در آینده شود. در زمانی این که این شرایط برای فک بالا اتفاق بیوفتد پزشک باید دندان را زودتر از موعد خود از دهان خارج کند.
علت زود درآمدن دندان دائمی چیست؟
زود درآمدن دندان دائمی ممکن است دلایل متعددی داشته باشد. یکی از این دلایل زود کشیدن دندان شیری و خارج شدن زودتر از موعد آن از دهان است که میتواند باعث رشد زودتر دندان دائمی شود. با درمانهای مراقبتی مانند فلوراید تراپی یا فیشور سیلانت دندان میتوان باعث پیشگیری از پوسیدگی دندان شیری و زود کشیدن دندان شیری به علت عفونت یا پوسیدگی شد.
دلایل دیگر زود درآمدن دندان شیری شامل موارد زیر است:
- اختلالات تیروئیدی فعال یا پرکار
- بلوغ زودرس
- نوعی سندروم و اختلالات غده درون ریز (کمتر دیده شده و نایاب است)
- ژنتیک
- کمبود ویتأمین
- آسیب یا ضربه به لثه
رویش دندان دائمی پشت دندان شیری اتفاقی است که معمولاً در بین کودکان دیده میشود و حدود 10 درصد از مواقع نیز رویش دندان پشت دندان شیری دیده شده است. بهتر است که در این مواقع به بهترین دندانپزشک متخصص اطفال مراجعه کنید تا از مشکلات احتمالی آینده مثل بهم ریختگی دندانی پیشگیری کنید.
برای نوبت دهی فرم زیر را تکمیل کنید: