تغییر رنگ دندان در کودکان

تغییر رنگ دندان در کودکان

در حالت کلی تغییر رنگ دندان‌ها دارای دلایلی متعددی می‌باشد، مثل: بیماری و مشکلات مادرزادی، دلایل پزشکی، عادات رفتاری یا غذایی نامناسب و مصرف برخی داروها دارد که در ادامه مطلب کامل به آن می‌پردازیم.
لکه‌های ایجاد شده در دندان به دو دسته تغییر رنگ سطحی یا خارجی دندان و تغییر رنگ داخلی دندان تقسیم می‌شوند. در تغییر رنگ خارجی علت تغییر رنگ بر اثر عوامل خارجی مثل نوشیدنی‌ها، دارو‌ها، بعضی از غذا‌ها و مواردی ازین قبیل ایجاد می‌شود که چون بر روی سطحی‌ترین لایه دندان به وجود آمده به راحتی قابل درمان است، ولی در تغییر رنگ داخلی که در لایه‌های درونی دندان ایجاد شده به مراتب از بین بردن آن دشوار‌تر است. در ادامه علت تغییر رنگ دندان در کودکان و درمان توسط متخصص دندانپزشکی اطفال را بررسی خواهیم کرد.

علل تغییر رنگ دندان‌های شیری

تغییر رنگ دندان دلایل مختلفی دارد که این تغییررنگ نشانه بروز یک مشکل خاص است.

۱. یکی از اصلی‌ترین دلایل تغییر رنگ دندان در کودکان، صحیح مسواک نزدن آنهاست که این اتفاق سبب تجمع باکتری‌ها در دهان شده و در نتیجه باعث پوسیدگی دندان کودکان می‌شود.
۲. مصرف نوشابه‌های گازدار و آبمیوه‌های دارای قند نیز باعث پوسیدگی دندان می‌شود، همچنین اگر پستانک نوزادان را به مایعات شیرین مثل عسل آغشته کنید سبب ایجاد میکروب در دهان شده و احتمال تغییر رنگ در دندان‌هایشان را افزایش می‌دهد.
۳. مصرف بعضی از دارو‌ها نیز باعث تغییررنگ دندان‌ در کودکان می‌شود.
داروی تتراسایکلین و بعضی از آنتی بیوتیک‌ها که اگر توسط مادر‌های باردار مصرف شوند سبب تغییر رنگ دندان‌ در کودکان می‌شود حتی اگه توسط کودک استفاده نشود.
برخی بیماری های مادر زادی مثل نقص تشکیل مینای دندان، باعث می‌شود فرورفتگی‌ها و شیار‌هایی روی دندان ایجاد شود که در نتیجه باعث زرد یا قهوه‌ای شدن دندان می‌شود.
۴. ضربه خوردن یا شکستگی دندان باعث می‌شود به عصب یا خون‌ رسانی دندان صدمه وارد شود و با گذشت زمان ممکن است دندان به رنگ خاکستری تغییر رنگ پیدا کند.
۵. استفاده مداوم از مواد غذایی دارای رنگدانه‌ نیز رنگ اصلی دندان را تغییر می دهند.
۶. پوسیدگی دندان یکی دیگر از عواملی است که باعث تغییر رنگ دندان در کودک می‌شود. فرق پوسیدگی و تغییر رنگ دندان به میزان تغییر رنگ وهمچنین میزان پوسیدگی بستگی دارد و هر چه پوسیدگی بیشتر باشد میزان تیرگی و تغییر رنگ نیز بیشتر خواهد بود.

دکتر تینا کریمی – بخش اطفال کلینیک سبز

پیشگیری از تغییر رنگ دندان در کودکان

۱. حداقل ۲ بار در روز دندان‌های کودک خود را مسواک بزنید (از خمیر دندان حاوی فلوراید اما با میزان کمتر استفاده کنید زیرا مصرف بیش از حد فلوراید برای کودک مضر است)
۲. در سنین نوزادی و قبل از رویش دندان، لثه و دهان کودک را با گاز استریل تمیز کنید.
۳. تا حد امکان از دادن مایعات شیرین به کودک خودداری کنید.
۴. عده‌ای فکر می‌کنند معاینات پزشکی فقط مخصوص بزرگسالان است اما اینطور نیست، ما به شما توصیه می‌کنیم با رویش اولین دندان کودک، به صورت منظم و برای معاینه و چکاب به متخصص دندانپزشکی کودکان مراجعه کنید.
۵. همانطور که گفتیم استفاده از برخی مکمل‌ها باعث تغییررنگ دندان در کودکان و یا باعث ایجاد لکه زرد روی دندان دائمی کودکان می‌شود، ما به شما توصیه می‌کنیم در صورت مشاهده چنین مشکلی بعد از هر بار مصرف دارو‌ها شستشویی دهان را برای کودک خود تبدیل به عادت کنید.
6. از فلوراید و خمیر دندان کم غلظت برای کودک خود استفاده کنید.
7. قبل از خواب یا برای خواباندن کودک به او شیر ندهید چون این کار باعث تجمع باکتری‌ها در دهان شده و در نتیجه باعث پوسیدگی و تغییر رنگ دندان می‌شود.
8. دربرنامه غذایی کودک خود به مقدار کافی کلسیم و ویتأمین D قرار دهید.
9. به کودکانتان آموزش دهید بعد از مسواک زدن خمیر دندان موجود در دهان را به صورت کامل  بشوید، زیرا باقی ماندن خمیر دندان در دهان برای مدت طولانی باعث تغییر رنگ دندان کودکان می‌شود.

درمان تغییر رنگ دندان کودکان

همانطور که در ابتدای متن گفته شد تغییر رنگ در دندان کودکان انواع و منشأ‌های مختلفی دارد و برای درمان آن ابتدا بایدبه متخصص دندانپزشکی اطفال مراجعه کنید تا علت آن مشخص شود تا درمان مناسب صورت گیرد. اگرعلت تغییر رنگ بر اثر موارد خارجی باشد با جرم‌گیری و راه‌های ساده درمان می‌شود. اگر علت نارنجی شدن دندان کودک منشأ داخلی داشته باشد باید به توجه به سن و شرایط متناسب کودک درمان مورد نیاز صورت گیرد.

مطالب بیشتر

برای نوبت دهی فرم زیر را تکمیل کنید :



    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *