تصور اشتباه اکثر والدین درباره دندانهای شیری این است که در نهایت میافتند و اهمیتی ندارند. دندانهای شیری از بدو تولد درون لثه هستند و به مرور زمان رشد کرده و بیرون میآیند. دندانهای شیری نقش مهمی را در غذا خوردن، صحبت کردن و ظاهر کودک دارند. مراقبت و نگهداری از دندانهای شیری برای رشد و در محل مناسب قرارگرفتن دندانهای دائمی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در صورت عدم مراقبت صحیح از دندانهای شیری ممکن است عوارض متعددی مانند آسیب به دندانهای دائمی و یا دندان درد اتفاق بیافتد. دندان شیری ممکن است دچار پوسیدگی، عفونت و یا آسیب شود. در این میان سوالی که برای والدین پیش می آید این است که آیا کشیدن دندان شیری زودتر از موعد باید انجام شود یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال و درباره کشیدن دندان اطفال ئو در ادامه با ماهمراه باشید…
در چه مواقعی نیاز است که دندان کودکان کشیده شود؟
در برخی موارد و بر اثر تشخیص دندانپزشک متخصص اطفال، کشیدن دندان اطفال اتفاق می افتد:
- آسیب به دندان بر اثر ضربه: اگر دندان شکسته یا آسیب دیده باشد و یا بر اثر ضربه ای لق شده باشد سریعا به صورت اورژانسی به دندانپزشکی مراجعه کنید. در برخی از شرایط با قرار دادن روکش روی دندان شکسته، دیگر نیازی به کشیدن دندان اطفال نخواهد بود، اما در برخی شرایط دیگر ممکن است نیاز به کشیدن دندان باشد.
- پوسیدگی و ایجاد عفونت در دندان: جهت درمان پوسیدگی دندان شیری در شرایطی که دندان بصورت عمیق پوسیده باشد دندانپزشک متخصص اطفال، فرآیند کشیدن دندان اطفال را انجام خواهد داد. اگر دندانها دچار پوسیدگی شده باشد، دندانپزشک متخصص اطفال درمان ریشه را تجویز میکند و با فرآیند درمانی به نام فیشور سیلانت از سلامت دندان ها محافظت میکند.
- به وجود آمدن بیماری لثه.
- وجود دندان نهفته.
- دندان کشیدن اطفال برای ارتودنسی در آینده (کشیدن دندان اطفال جهت سهولت رشد دندان های دائمی و کاهش نیاز به ارتودنسی در آینده)
- وجود طولانی مدت دندان شیری و نیوفتادن آن در زمان مناسب خود.
دکتر تینا کریمی – بخش اطفال کلینیک سبز
جلوگیری از بهم ریختگی دندانهای دائمی در زمان کشیدن دندانهای کودکان
همانطور که گفته شد وجود دندانهای شیری اهمیت ویژه ای در رشد دندانهای دائمی دارد. به خصوص دندانهای آسیاب شیری. اگر در سنین پایین تر، کشیدن دندان شیری آسیاب اتفاق بیافتد، دندان های دائمی نمیتوانند در جایگاه مناسب خود رشد کنند. به همین دلیل فضای دندانهایی که زمان رشد آنها نرسیده اند را اشغال کرده و موجب مسدود شدن مسیر رشد دندان میشوند. در این موقعیت جهت جلوگیری از اشغال شدن فضای خالی دندان کشیده شده، متخصص دندانپزشکی کودکان از فضا نگهدارنده به عنوان درمان مناسب استفاده میکند. فضا نگهدارنده دندان کودکان از بهم ریختگی دندانها و نامرتبی آن ها جلوگیری میکند.
ترمیم دندان های شیری چگونه است؟
دندانپزشک متخصص اطفال برای جلوگیری از افزایش پوسیدگی و محافظت از دندان شیری، بعد از ترمیم دندان را پر میکند.
در برخی از موارد دیگر از روکش فلزی جهت ترمیم دندان استفاده میکنند. درمان روکش دندان از دندان شیری تا قبل از رشد دندان دائمی محافظت میکند. در صورتی که پوسیدگی به مرکز دندان و محل عصبها و رگهای خونی رسیده باشد، متخصص دندانپزشکی کودکان از درمان پالپوتومی برای از بین بردن پوسیدگیها و عصب کشی دندان شیری استفاده میکند. در صورتی که دندان دچار عفونت و آبسه شود متخصص دندانپزشکی اطفال برای درمان آبسه، کشیدن دندان شیری را انجام میدهد و بعد از آن از فضا نگهدارنده استفاده میکند. فضا نگهدارنده به صورت اختصاصی بعد از قالبگیری مخصوص دهان کودک ساخته میشود.
دلایل مهم ترمیم دندان شیری
- وجود دندانهای شیری در لبخند زدن و اعتماد به نفس او نقش مهمی دارند.
- دندانهای شیری نقش مهمی را در جویدن و سلامت غذایی کودک دارند.
- وجود دندانهای شیری برای رشد صحیح دندانهای دائمی حیاتی هستند.
- عدم رسیدگی به سلامت دندانهای شیری عوارض بسیاری را برای دندانهای دائمی ایجاد خواهند کرد.
- گاهی اوقات شکستگی و به وجود آمدن لبه های تیز دندان، آسیب به زبان و ایجاد زخم و پارگی در زبان را در پی خواهد داشت. در این مواقع حتما باید دندان شکسته شده ترمیم گردد.
کشیدن دندان شیری چگونه انجام میشود؟
کشیدن دندان شیری یا کشیدن دندان اطفال در ابتدا ممکن است دارای حس نگرانی از طرف والدین باشد. دندان کشیدن اطفال راحت تر از دندان کشیدن بزرگسالان است. متخصص دندانپزشکی کودکان در ابتدا با بررسی عکس رادیوگرافی از دندان ریشه و آناتومی دندان را بررسی و بوسیله تزریق بی حسی اقدام به کشیدن دندان میکند.
بعد از کشیدن دندان شیری چه نکاتی باید رعایت شود؟
- خونریزی بعد از کشیدن دندان اطفال امری طبیعی است و بلافاصله بعد از کشیدن دندانپزشک متخصص اطفال از گاز استریل در ناحیه دندان کشیده شده استفاده میکند.
- بعد از کشیدن دندانها لثهها به سرعت شروع به ایجاد لخته خون در جای خالی دندان میکنند. لذا از کودک بخواهید تا از شست و شوی دهان و تف کردن تا 24 ساعت بعد از کشیدن پرهیز کند.
- برای تمیز ماندن ناحیه شسته شده حتما به طور مرتب کودک عمل قرقره کردن آب نمک را تکرار کند.
- بعد از کشیدن دندان شیری حتما به کودک خود مایعات و غذاهای خنک بدهید و از خوردن غذاهای گرم و سفت اجتناب شود.
- از مسواک زدن بعد از کشیدن دندان شیری خودداری شود و در روز بعد محل مورد نظر را به آرامی مسواک بزند.
- مراقبت باشید تا کودک محل مورد نظر را لمس و دستکاری نکند.
- برای از بین رفتن ورم بعد از جراحی از کمپرس یخ بر روی محل مورد نظر استفاده کنید.
- سر کودک را بالا نگه دارید و تا زمان بند آمدن خون از انجام حرکات و ورزش های پرتحرک جلوگیری شود.
در شرایطی که دندان های دائمی سریع رشد کند و یا عفونت دندان شیری اتفاق بیافتد، با تشخیص دندانپزشک متخصص اطفال باید دندان کشیدن اطفال انجام شود. نباید به کودک اجازه داده شود تا با دستکاری محل زخم، لخته خون ایجاد شده را دستکاری کند و مانع از ایجاد آن جهت ترمیم جای خالی دندان شود. در غیر اینصورت حفره ایجاد شده خالی مانده و استخوان در معرض هوا قرار میگیرد.
مطالب بیشتر
برای نوبت دهی فرم زیر را تکمیل کنید :