از دست دادن زود هنگام دندان شیری اتفاق شایعی است که ممکن است برای هر کودکی رخ بدهد. شکستن ناگهانی یا کشیدن زود هنگام دندان شیری هنگامی که هنوز دندان به شکل طبیعی لق نشده میتواند دلایل متعددی داشته باشد، مثل تصادف، زمین خوردن یا پیشرفت بیش از حد پوسیدگی دندان شیری که به دنبال آن باید دندان کشیده شود. در حالت عادی معمولاً دندانها تمایل دارند همیشه به سمت جلو حرکت کنند و این اتفاق در زمانی که دندان شیری زودتر از موعد خود از دهان خارج میشود ممکن است باعث جابه جایی دندان و در نهایت بهم ریختگی دندانها شود. در این هنگام دندانپزشک کودکان از وسیلهای استفاده میکند که مانع حرکت دندان به سمت جای خالی میشود. این وسیله فضا نگهدارنده دندان کودکان نام دارد. با ما همراه باشید تا در ادامه بیشتر درباره این وسیله بگوییم.
فضا نگهدارنده دندان کودکان چیست؟
به دستگاه ثابت یا متحرکی که داخل دهان کودکان گذاشته میشود تا این فضای خالیِ میان دندانها که ناشی ازکشیدن یا خارج شدن دندان شیری است به همان شکل خالی و برای جایگزین شدن دندان دائمی باقی بماند، دستگاه فضا نگهدارنده کودکان گفته میشود.
فرآیند رشد دندان دائمی در حالت عادی به این صورت است که در زمانی که دندان دائمی آماده بیرون زدن از لثه است شروع به حرکت میکند و این حرکت باعث فشار به ریشه دندان شیری شده و باعث تحلیل ریشه دندان شیری میشود. این فرآیند دندان شیری را لق کرده و میافتد. بعد از این اتفاق دندان دائمی آماده جایگزین شدن در جای خالی دندان شیری شده و بعد از چند هفته از لثه بیرون میآید.
در زمانی که دندان شیری زودتر از موعد خود میافتد، با فرآیند حرکتی که دندانها رو به جلو دارند ممکن است سریعاً جای خالی دندان پر شود و دندانها دچار بهم ریختگی شوند. برای جلوگیری از این اتفاق دندانپزشک کودکان از فضا نگهدارنده استفاده میکند. فضا نگهدارنده دستگاهی است که جای خالی را برای رشد دندانهای دائمی در آینده نگه میدارد.
انواع فضا نگهدارنده دندان کودکان
به طور کلی فضانگهدارنده دندان کودکان به دو دسته تقسیمبندی میشوند:
- فضا نگهدارنده متحرک
- فضا نگهدارنده ثابت
فضا نگهدارنده متحرک معمولاً به شکلی است که کودک تمام مدت آن را استفاده نمیکند و ممکن است نتیجه بخش نباشد، اما فضا نگهدارنده ثابت هم برای فک بالا و هم برای فک پایین قابل انجام است و طبیعتا نتیجه بخش خواهد بود.
آیا همیشه به دستگاه فضانگهدارنده کودکان نیاز است؟
خیر، همیشه از دست رفتن زود هنگام دندان شیری باعث نمیشود که از فضا نگهدارنده دندان کودکان استفاده شود.
به طور مثال اگر دندانهای شیری قدامی زودتر از موعد خود خارج شوند نیاز به قرار دادن فضا نگهدارنده دندان کودکان نیست. در مواقعی دیگر نیز بنا به درمانهای مخصوص و تشخیص پزشک کودکان نیازی به قراردادن فضا نگهدارنده نیست ودرصورتی که جای خالی دندان پر شود میتوان جای خالی پر شده را با استفاده از وسیله دیگری به نام باز پس گیرنده فضای خالی (space regainer) مجدداً جهت رشد دندان دائمی خالی و آماده کرد.
فضا نگهدارنده دندان کودکان چه مدت زمانی باید داخل دهان باقی بماند؟
پاسخ این سؤال که برداشتن فضا نگهدار دندان چه زمانی است؟ کاملاً بستگی به سن کودک دارد. زیرا زمانی که دندان دائمی شروع به جوانه زدن میکند، با توجه به تشخیص پزشک، فضانگهدارنده از دهان خارج میشود.
عوارض فضا نگهدار دندان کودکان چیست؟
استفاده از دستگاه فضا نگهدارنده کودکان هیچ عارضهای ندارد و در زمان مقرر شده توسط دندانپزشک کودکان به کلینیک دندانپزشکی کودکان مراجعه کنید تا بعد از بررسی وضعیت دندانها، از دهان خارج شود.
مطالب بیشتر
- کشیدن دندان شیری چه زمانی باید انجام شود؟
- عصب کشی دندان شیری
- درمان عفونت دندان در کودکان
- درمان دندان درد کودکان
برای نوبت دهی فرم زیر را تکمیل کنید: